De noordzijde van het Soesterkwartier is met een brede strook grond afgescheiden van de aangrenzende Amsterdamseweg en het Industrieterrein Isselt. In deze strook was voor de Tweede Wereldoorlog een prachtig Plantsoen aangelegd.

Vondelpark van het Soesterkwartier

De plantsoengordel was twee kilometer lang en op sommige plaatsen 150 meter breed. Het ontwerp van Ir. Beltman was een compleet park. Het bestond uit een gebied met wandelpaden, vijvers, een muziektent met rieten dak en een speelveld met een kinderbadje. Het gebied was zo mooi, dat dit met recht het ‘Vondelpark van het Soesterkwartier’ werd genoemd.

Aanleg in de jaren ’30

Deze plantsoengordel werd tussen 1928 en ca. 1938 aangelegd bij wijze van werkverschaffing. De aanleg ging veel sneller dan gepland, omdat in de crisistijd wel zestig tot honderd werklozen tegelijkertijd werden ingezet. Ze beplantten 10 hectare grond met 50.000 bomen en struiken. Ze groeven de vijver uit en legden met de aarde heuveltjes aan. De totale groengordel besloeg 207.420 vierkante meter.

Tweede Wereldoorlog

Door het aanbreken van de oorlog is het plantsoen in haar oorspronkelijke vorm geen lang leven beschoren geweest. In de hongerwinter van 44-45 heeft het park de omwonenden letterlijk in leven gehouden. Ze hielden zich warm en kookten het weinige eten dat ze hadden op vuren van de omgehakte bomen en struiken uit het plantsoen.

Na de oorlog: Groengordel

Jammer genoeg is de Plantsoengordel na de oorlog niet meer in zijn oorspronkelijke vorm teruggebracht. Bij de nieuwbouw in de Bomenbuurt heeft men verzuimd rekening te houden met de groeiende behoefte aan scholen en recreatieve voorzieningen in de buurt. Ook in latere jaren zijn er helaas weer nieuwe stukken grond van de Groengordel afgeknabbeld.

Foto’s

Gebruik de pijltjes om door de foto’s te bladeren. Je kunt ze vergroten door erop te klikken.
Dit is slechts een selectie: meer foto’s van groen in het Soesterkwartier vind je binnenkort in ons ARCHIEF.